Aktuellt

< Föregående Nästa >
Metsähallitus
maj 15, 2018 09:56

Älgen kommer tvåa när Norra Karelen riktar in sig på björnjakt

I Norra Karelen jagar man ställvis mer björn än älg. Björnen är ett betydande storvilt särskilt i Ilomants, Lieksa och Nurmes. Björnjaktssäsongen inleds den 20 augusti.

I Norra Karelen jagar man ställvis mer björn än älg. Björnen är ett betydande storvilt särskilt i Ilomants, Lieksa och Nurmes. Björnjaktssäsongen inleds den 20 augusti.

Många jägare har pirr i benen den 20 augusti. Sjöfågeljägarna är tvungna att vänta till tolvslaget, men för många björnjägare har säsongens kulminerat redan tidigare samma dag. Fågeljakten fortsätter långt in på hösten, björnjakten mer sällan.

Björnkvoterna fylls i allmänhet snabbt.
– För några år sedan fälldes alla kvoterade björnar på ett och ett halvt dygn i Ilomants, berättar Kalervo Timonen, jakt- och fiskeplanerare för Norra Karelen och Norra Savolax vid Forststyrelsen.

Ilomants är en av de kommuner i Norra Karelen där björnen flera höstar i rad jagats mer än älg. I övriga Finland är situationen oftast tvärtom. Till exempel för hösten 2017 beviljades inga älglicenser alls i Ilomants. Likaså var det 2016. Däremot beviljades tillstånd att fälla sammanlagt 22 björnar.

Förutom i Ilomants har björnjakten på senare år varit större än älgjakten i Lieksa och Nurmes. År 2016 jagades inga älgar i dessa kommuner, men björnar nog. Hösten 2017 jagade man emellertid även älg i Lieksa och Nurmes efter ett mellanår.

I Norra Karelen jagas björn också på statsägda marker. Enligt jakt- och fiskeplanerare Kalervo Timonen är ungefär 20 procent av landskapets areal statsägda skogar som förvaltas av Forststyrelsen. Norra Karelen är indelat i tio tillståndsområden för björnjakt.

Varje område omfattar också statens marker.
Jakten på björn grundar sig på artkännedom. Information och observationer om var djuren rör sig har samlats ända sedan våren för att man ska veta exakt var deras utbredningsområden är belägna. Den dag jaktsäsongen inleds börjar hundarna sitt arbete redan före gryningen. Allteftersom dagen ljusnar faller de första björnarna byte.

Björnjägare föredrar ett tämligen svalt väder utan regn. Om det är hett försvinner lukten av björn snabbt. Vid varmt väder blir också både hundarna och jägarna snabbare trötta.

www.slu.se/skandulv

Information om de stora rovdjuren i nordiska länder

SKANDULV - Forskning om vargar i Skandinavien. SKANDULV arbetar med grundvetenskapliga och tillämpade frågeställningar kring vargens ekologi och förvaltning. De huvudsakliga frågorna berör vargens populationsdynamik, rörelsemönster, genetik och ekosystemeffekter.