Vargen (Canis lupus)

Vargen (Canis lupus) är ett däggdjur som hör till hunddjuren. Biologiskt definierat är den av samma art som tamhunden. Vargen är det största av de vilda hunddjuren. Vargen är det mest sociala av de nordliga rovdjuren och lever helst i en flock bestående av en familj. Vargar kommunicerar genom hållning, tecken, miner, luktmarkeringar och ylande. Tvärtemot vad många tror ylar inte vargarna mer än vanligt vid fullmåne. Ylandet kan betyda att vargarna ska ut på jakt, vaktar sitt revir eller kallar på flocken.

Varg i högt gräs tittar in i kameran. Varg. Bild: Lassi Rautiainen
Flock med tre vargar på snön. Vargflock i snön. Bild: Paavo Hamunen

Vargens kännetecken

Suden tuntomerkitVargens päls är lurvig, guldgul eller silvergrå. Vargen är det största av de vilda hunddjuren. Kroppslängd: 100-140 cm, svans 35-50 cm. Vikt vanligen 20-50 kg, men det finns individer som väger över 70 kg. Hanen är större än honan

Ylande vargflock

Vargens spår

Vargens spår är typiska för ett hunddjur. Det är mycket svårt att skilja mellan vargspår och spåren av en stor hund. Som hos hunddjur i allmänhet är spårstämplarna efter vargens framtassar (10-11 cm) större än efter baktassarna (9-10 cm). När man mäter vargens spårstämpel räknas klorna inte med.