När man möter ett stort rovdjur

Det lönar sig alltid att försöka vara lugn om man möter ett stort rovdjur. Vanligen är det klokast att dra sig undan i den riktning man kommit ifrån. Det lönar sig inte att skrika eller vända ryggen åt rovdjuret.

Björnen med två ungarna. Björn och två ungar. Foto: Lassi Rautiainen.

Det är alltid bäst att försöka vara lugn om man möter ett stort rovdjur

När du möter ett stort rovdjur i naturen eller bland bebyggelse, försök använda sunt förnuft. Vanligen löser sig situationen så att rovdjuret flyr för människan. Det är alltid bäst att försöka vara lugn om man möter ett stort rovdjur. Vanligen är det klokast att dra sig undan i den riktning man kommit ifrån. Det är inte bra att skrika eller vända ryggen åt rovdjuret.

Att möta en björn

Björnen rör sig om kvällen och tidigt på morgonen. Möter man en björn blir den oftast överraskad, för björnen undviker människor om den kan. Tack vare sitt utmärkta luktsinne och sin goda hörsel märker den människan på långt håll och gömmer sig eller avlägsnar sig från platsen. Läs instructioner för att möta en björn.

Att möta en varg

Vargen är ett stort vilt djur och ett rovdjur i vars närhet det är bäst att vara lugn och orädd. En varg som har rabies eller som försvarar sig kan skada en människa, men i Finland har det inte hänt sedan 1800-talet. Läs instructioner för att möta en varg.

Att möta en järv eller en lo

När du möter ett stort rovdjur i naturen eller bland bebyggelse, försök använda sunt förnuft. Vanligen löser sig situationen så att rovdjuret flyr för människan. Det är alltid bäst att försöka vara lugn om man möter ett stort rovdjur. Vanligen är det klokast att dra sig undan i den riktning man kommit ifrån. Det är inte bra att skrika eller vända ryggen åt rovdjuret. I Finland känner man inte till ett enda fall där en järv eller en lo skulle ha rivit en människa dödligt eller ens allvarligt. Läs instructiner för att möta en järv eller en lo.