Susi (Canis lupus)

Susi (Canis lupus) on koiraeläimiin kuuluva nisäkäs. Se on biologisesti määriteltynä samaa lajia kuin kesy koira. Susi on villeistä koiraeläimistä suurin. Pohjoisista petoeläimistä susi on kaikkein sosiaalisin eläin, joka elää mieluiten perheyksiköstä muodostuneessa laumassa. Sudet kommunikoivat asennoilla, eleillä, ilmeillä, hajumerkein ja ulvomalla. Toisin kuin tarinoissa kerrotaan, sudet eivät ulvo tavallista enemmän täysikuun aikaan. Ulvonta voi olla merkki saalistamaan lähdöstä, reviirin vartioimisesta tai lauman koolle kutsusta.

Susi heinikossa katsoo kameraan. Susi. Kuva: Lassi Rautiainen.
Kolme sutta jolkottelee lumihangella. Susilauma hangella. Kuva: Paavo Hamunen.

Suden tuntomerkit

Suden tuntomerkitSuden turkki on karvainen kullankeltainen tai hopeanharmaa. Susi on villeistä koiraeläimistä suurin. Ruumiin pituus: 100-140 cm, häntä 35-50 cm Paino yleensä 20-50 kg, mutta yli 70 kg painoisia yksilöitä tavataan Uros on naarasta kookkaampi

Susilauman ulvontaa. Kuva: Sami Säily.

Suden jäljet

Sudella on tyypilliset koiraeläimen jäljet. Ison koiran ja suden jälkiä on erittäin vaikea erottaa toisistaan. Koiraeläimille tyypillisesti suden etukäpälän jäljet (10-11 cm) ovat suuremmat kuin takatassun (9-10 cm). Suden jälkiä mitatessa kynsiä ei oteta mittaukseen mukaan.