Karhukanta ylitti 2000 yksilön rajan
LuonnonvarakeskusLuonnonvarakeskus (Luke) arvioi, että Suomessa oli syksyllä 2024 ennen metsästyskauden alkua 1816–2375 karhua (90 % todennäköisyysväli). Todennäköisin määrä oli 2084.
Suurpedot ovat metsästyslain mukaan rauhoitettuja riistaeläimiä. Niitä voidaan metsästää rajoitetusti poikkeusluvilla.
Suomen suurpetojen suojelussa ja metsästyksessä sovelletaan kansallista lainsäädäntöä ja hoitosuunnitelmien linjauksia.
Suomalaisten näkemykset suurpetokantojen säätelystä pyritään sovittamaan yhteen kullekin lajille laaditulla valtakunnallisella hoitosuunnitelmalla.
Suurpetotutkimuksen päätehtäviä ovat suurpetokantojen kartoitus ja petojen elintapojen tutkiminen. Keskeisiä osa-alueita ovat kantojen ikä- ja sukupuolirakenne sekä geneettinen rakenne. Tutkimuksen kohteena ovat myös liikkuvuus, elinpiirit, ravinto, elinympäristöt ja suhde ihmistoimintoihin.
Suurpedot aiheuttavat erityyppisiä vahinkoja porotaloudelle, kotieläimille, mehiläistarhaukselle ja maataloudelle. Myös koiria menetetään pedoille, lähinnä susille, niin metsästyksen yhteydessä kuin kotipihoiltakin.
Suurpetojen asemaa sääntelee Euroopan unionin luontodirektiivi, jonka määräykset on sisällytetty Suomen metsästyslakiin ja -asetukseen. EU:n jäsenmaana Suomi huomioi päätöksenteossaan yhteisön lainsäädännön.
Luonnonvarakeskus (Luke) arvioi, että Suomessa oli syksyllä 2024 ennen metsästyskauden alkua 1816–2375 karhua (90 % todennäköisyysväli). Todennäköisin määrä oli 2084.