Kelkka ja kirves aseina

"Kainuulainen metsä todisti taannoin epätoivoista pakoa. Kelkka oli ilvestä nopeampi ja kirves kalloa kovempi."

Aku Ahlholm, teksti
(julkaistu aiemmin Metsästäjän Rikos ja rangaistus -palstalla)

Talvi voi olla pakkasistaan huolimatta kuuma. Poliisi on tutkinut viime vuosina suurpetojen laittomia tappoja ja niiden yrityksiä. Usein teot ovat tapahtuneet sydäntalvella.

Pedon nahka on ollut löysässä ennenkin. Vuonna 2005 käytiin Hyrynsalmen lumilla verinen takaa-ajo, jossa mies ajatti moottorikelkalla ilvestä. Kelkka oli petoa nopeampi, ja mies ajoi lopulta ilveksen yli. Lopuksi hän löi ilvestä kirveellä.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen metsästysrikoksesta, ja hovioikeus määräsi vielä lisäksi metsästyskieltoa.

Moottoriajoneuvon käyttö voi johtaa tuomioon vaikka tappaisi oman tai rauhoittamattoman eläimen. Otetaan vaikka esimerkiksi pari vanhempaa tapausta. Pohjoissuomalaisen miehen tarhasta karkasi kettu, ja mies ampaisi karkulaisen perään moottorikelkalla. Päästyään hollille mies ampui ketun.

Tapausta käsiteltiin hovioikeudessa saakka 1980-luvulla. Koska eläin ei ollut riistaa, miestä ei tuomittu metsästysrikoksesta, mutta koska hän kuljetti metsästysasetta, hänet tuomittiin metsästysrikkomuksesta.

Toisessa tapauksessa mies ampui silloin vielä rauhoittamattoman naurulokin moottoriveneestä, kun moottori oli vielä käynnissä. Linnun olisi muuten saanut ampua, mutta kun ase ei selvästikään ollut kulkenut lataamattomana suojuksessa, tuomio tuli metsästysrikkomuksesta.