Ilmoita suurpetohavainto

Suurpetohavainto voi olla niin näköhavainto kuin havainto jäljistä, jätöksistä eli ulosteista, raadoista eli haaskoista tai raatelujäljistä.

Kun havaitset suurpedon, toimi näin:

  1. Määritä laji ja yksilömäärä niin huolellisesti kuin osaat
  2. Mittaa jäljistä etutassun leveys (suden ja ilveksen jäljestä myös pituus)
  3. Ilmoita havaintosi yksityiskohdat ja tarkka sijainti petoyhdyshenkilölle: Mene Suomen riistakeskuksen yhteystietosivulle (riista.fi), valitse oikea alue ja tehtäväksi petoyhdyshenkilö.

Paikallisen petoyhdyshenkilön nimen ja puhelinnumeron saat riistakeskuksen verkkosivuilta (riista.fi)  tai alueen riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaajalta. Ilmoittamalla havaintosi petoyhdyshenkilölle osallistut riistantutkimukseen.

Riistanhoitoyhdistyksen nimeämät petoyhdyshenkilöt ovat koulutettuja asiantuntijoita, jotka ovat perehtyneet suurpetojen jälkien ja jätösten tunnistamiseen. Yhdyshenkilöverkosto on luotu 1970-luvulla, ja nykyisin siihen kuuluu noin 2 100 metsästyksen ja riistanhoidon harrastajaa. Havaintoja kirjataan vuosittain kymmeniä tuhansia, joten kyseessä on todella mittava vapaaehtoistyömäärä.

Sähköisen Tassu-järjestelmän kautta petoyhdyshenkilöt ilmoittavat havainnot suurpetotutkimuksen käyttöön. Erityisen arvokkaita tutkimukselle ovat havainnot pentueista ja pesinnästä sekä asutuksen lähellä liikkuvista suurpedoista.

Pedot asutuksen lähellä

Suurpetokolarit ja taajamasuurpedot

Kun susi, ahma, karhu tai ilves törmää auton kanssa, jää junan alle tai eksyy liian lähelle asutusta, poliisi tarvitsee suurpetojen kanssa toimimaan tottuneiden metsästäjien apua niiden jäljestämisessä ja karkottamisessa.