kuhmon Luontokeskus Petola

Petolassa pääset tutustumaan Suomen suurpetoihin - karhuun, suteen, ilvekseen ja ahmaan. Tutuiksi tulevat niiden koko ja näkö, äänet ja jäljet, liikkuminen ja lisääntyminen sekä elintavat ja -ympäristöt. Tarjolla on myös runsaasti suurpetotutkimuksista saatua tietoa.

Korkea ja kulmikas rakennus, jonka seinällä olevassa kyltissä teksti luontokeskus Petola. Kuhmon luontokeskus Petola. Kuva: Luontokeskus Petola.

Monipuolinen Petola

Petolassa on mahdollisuudet, tilat ja välineet monipuolisten opetustuokioiden viettoon. Petola yhdistettynä muihin lähiseudun nähtävyyksiin ja retkikohteisiin tarjoaa erinomaisen kohteen usean päivän retkelle. Tutustu lisää Petolaan (luontoon.fi).


Pysyvä näyttely

Kuhmon luontokeskus Petolan päänäyttely, Pedot liikkeellä, jakautuu useisiin eri osioihin, joissa kuvin, äänin, valoin ja tunnusteltavin esinein esitellään Suomen ja kainuulaisen luonnon suurpetoja. Maakotka luetaan monissa yhteyksissä suurpetoihin, siksi silläkin on oma asemansa näyttelyssä. Lisätietoa suurpedoista löytyy myös Tietoteekki-osiosta, jossa näyttelyseinäkkäiden lisäksi on runsaasti suurpetoihin liittyviä lehtiä ja kirjallisuutta. Lue lisää Petolan ohjelmatarjonnasta (luontoon.fi).


Luontopolku

Petolan luontopolku perehdyttää suurpetojen aisteihin ja elintapoihin. Toiminnallisella polulla jokainen voi verrata omaa hyppyvoimaansa ilveksen saalistusloikkaan, etsiä ahman saalispiiloja, kommunikoida susien tavoin ilman sanoja ja verrata omia voimia karhun voimiin. Mukaan on liitetty kansanrunoudesta löytyviä tietoja suurpetojen synnystä. Omia hoksottomiaan voi testata myös muutaman petoihin liittyvän arvoituksen parissa. Lue lisää Petolan aktiviteeteista (luontoon.fi).

Suomessa asuu neljä suurta maapetoa

Suomessa tavataan neljää maasuurpetoa, jotka kaikki kuuluvat eri heimoihin. Ilves kuuluu kissaeläimiin, susi koiraeläimiin, ruskeakarhu karhueläimiin ja ahma näätäeläimiin. Ne on määritelty kokonsa ja elintapojensa perusteella suurpedoiksi.

Karhun jäljet

Karhulla on suurimmat käyntijäljet maamme luonnonvaraisista eläimistä. Karhun takakäpälän jälki muistuttaa hieman ihmisen jalan jälkeä. Kesällä karhun jälijltä voit löytää rikottuja muurahaispesiä ja kantoja. Talvella karhun talvipesästä saattaa näkyä vain pelkkä hengitysaukko.

Osaatko kohdata suurpedon?

Testaa, osaatko kohdata suurpedot oikein. Hanki pelin lopuksi diplomi ja jaa se kavereillesi Facebookissa.

Suomenpeura

Suurpedot ovat yksi syy metsäpeurakannan pienenemiseen. Lue lisää metsäpeurasta eli suomenpeurasta sivuilta www.suomenpeura.fi.

Kuhmon luontokeskus Petola

Kuhmon luontokeskus Petola on Suomen suurpetojen koti ja ikkuna kainuulaiseen luontoon. Petolasta saat tietoa karhusta, sudesta, ilveksestä ja ahmasta sekä ainutkertaiset matkamuistot ja parhaat retkivinkit Kainuun luontoon. Lisätietoja www.luontoon.fi/petola