Laiton pyynti

Suurpedon tappaminen luvatta tai muuten vastoin lakia on yleensä metsästysrikoksena törkeä. 

Ahman tappo kelkalla.

Suurpetojen laiton pyynti

Suurpetorikos on esimerkiksi sellainen, jossa metsästäjä on kuvitellut ampuvansa yli vuoden vanhaa karhua, mutta tämä onkin paljastunut alle vuoden ikäiseksi. Päinvastoin kuin hirvenmetsästyksessä karhujahdissa alle vuoden ikäisen poikasen ampuminen on kielletty.

Kansan suussa puhutaan usein salametsästyksestä, millä viitataan järjestelmälliseen ja tahalliseen suurpetojen luvattomaan jahtaamiseen. Laki ei käsitettä tunne. Laissa puhutaan esimerkiksi metsästysrikoksesta, -rikkomuksesta, törkeästä metsästysrikoksesta, luvattomasta pyynnistä tai laittomasta saaliin kätkemisestä. Laittomalla pyynnillä tarkoitetaan tässä yhteydessä kaikkia näitä.

Alla olevat esimerkit on julkaistu Metsästäjä-lehden Rikos ja rangaistus -palstalla.


Tositarina: Pennut liipasimella karhujahdissa

Kolme tositarinaa laillisesta karhujahdista, joissa on ammuttu laiton saalis: pentukarhu. Yli vuoden ikäisen erauspojan ja alle vuoden ikäisen pentukarhun erottaminen toisistaan on vaikeaa. Näissä tapauksissa olisi tullut jättää ampumatta.

Lue lisää!


Tositarina: Ilves ei pärjännyt moottorikelkalle

Kainuulainen metsä seurasi humisten, kun moottorikelkka ajoi ilveksen kintereillä. Lopulta kelkka saavutti ja ajoi yli. Kuljettaja viimeisteli tekonsa kirveellä.

Lue lisää!


Laillisuuden valvonta

Lainsäädännön noudattamista valvovat poliisi, rajavartiolaitos, Metsähallituksen erätarkastajat sekä metsästyksenvalvojat.

Viranomaiset valvovat toimivaltaansa kuuluvia alueita sekä yhdessä että erikseen. Viime vuosina yhteistyö on kehittynyt, ja tiedonvaihto on entistä nopeampaa ja tehokkaampaa.

Ilmoitus erätarkastajalle (Eräluvat.fi)!


Näin laiton pyynti määritellään laissa!

Suurpetoihin liittyvästä lainsäädännöstä kerrotaan Suurpedot.fi:n sivustolla: Lainsäädäntö. Erityisesti laittomaan pyyntiin liittyvät lainkohdat löytyvät metsästyslaista ja rikoslaista. Suurpedon, metsäpeuran tai saukon laittomasti tappanut tai sitä vahingoittanut voidaan tuomita rikoslain mukaan törkeästä metsästysrikoksesta. Tutustu linkkeihin!

Metsästysrikos: metsästyslaki 72 § ja rikoslaki 48 a luku 1 §
Metsästysrikkomus: metsästyslaki 74 §
Törkeä metsästysrikos: rikoslaki 48 a luku 1 a §
Luvaton pyynti: rikoslaki 28 luku 10 §
Laittoman saaliin kätkeminen: rikoslaki 48 a 4 §
Törkeä laittoman saaliin kätkeminen: rikoslaki 48 a 4 a §