Hantverk och konst

Relationen mellan de stora rovdjuren och människan har beskrivits i många böcker och filmer. Daniel Alfredsons samiska drama Varg (2008) berättade om vargens och människans revirstrider. Tidigare har bland annat den populära filmen Pojken och lodjuret (1998) beskrivit en fiktiv relation mellan människa och lo. Kevin Costners amerikanska film Dansar med vargar (1990) är också välkänd.

Efter att naturfotografer på 1970-talet fick möjlighet att fotografera de stora rovdjuren från observationskojor har flera bilderböcker om Finlands stora rovdjur utkommit. Tack vare fotograferingen har man också fått informativa bilder till faktaböcker och episk litteratur.

De stora rovdjuren har också inspirerat många hantverkare. Någon stickar vargsockor, en annan skulpterar björnar med motorsåg, en tredje målar en smygande lo i akvarell, en fjärde tovar järvar av ull. Listan är oändlig och nya idéer vaknar hela tiden.

Hantverk med rovdjursmotiv hittar du bland annat i Kuhmos naturum Petola, som är Forststyrelsens naturum med de stora rovdjuren som tema. I Petolas souvenirbutik finns björnar, vargar, lodjur och järvar i form av smycken, tryckalster, mjukisdjur, skjortor och andra kläder samt många andra hantverk.

I videon nedan visar Arvo Hietala hur man kan göra en staty med motorsåg. "Den ser ju helt ut som en björn!"