Att möta en björn

Björnen rör sig om kvällen och tidigt på morgonen. Möter man en björn blir den oftast överraskad, för björnen undviker människor om den kan. Tack vare sitt utmärkta luktsinne och sin goda hörsel märker den människan på långt håll och gömmer sig eller avlägsnar sig från platsen.

Rejäl ökning i antalet dispenser för björn

fre juli 10 12:10:00 2020

Finlands viltcentral har beviljat 289 dispenser för stamvårdande jakt på björn söder om renskötselområdet. Jaktsäsongen för björn börjar den 20 augusti. Antalet dispenser är störst i Norra Karelen, där det på grund av den täta björnstammen beviljades 163 dispenser, d.v.s. 49 fler är i fjol. Björnbytet utanför renskötselområdet var i fjol 219 björnar.

Av fångstkvoten för renskötselområdet får 75 björnar fällas på den östra delen av renskötselområdet och 20 på den västra. Kvoten är 10 djur fler än i fjol. Under förra jaktsäsongen var bytet på renskötselområdet totalt 86 björnar. Genom jakten strävar man efter att minska de skador som björnar orsakar rennäringen.

I Södra Finland har dispenser beviljats för de viltcentralsområden där björnstammen är stark. Genom stamvårdande jakt strävar man efter att upprätthålla björnens skygghet mot människan och reglera stammens storlek.

I Norra Karelen är målet med höstens jakt att minska björnstammen och hålla de skador som björnen orsakar på en socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar nivå. I Sydöstra Finland och Södra Savolax strävar man efter att stävja eller sakta ned stammens ökning.

Enligt Naturresursinstitutets stamuppskattning har björnstammen i Finland ökat jämfört med året innan. Förutom i Norra Karelen har en tillväxt skett även i Sydöstra Finland och i Norra Savolax. I våra skogar rör sig enligt uppskattningen cirka 2 000 över ett år gamla björnar och över 400 ungar. Förra jaktsäsongen var det totala bytet 305 björnar.

Delta i viltforskning!

Rapportera dina rovdjursobservationer

En observation av ett stort rovdjur kan betyda att man ser själva djuret men också att man ser spår, lämningar, alltså avföring, kadaver, det vill säga as, eller rivspår. Genom att anmäla din observation till rovdjurskontaktpersonen deltar du i viltforskningen.

Stora rovdjur i tätorter samt rovdjurskrockar

Ett stort rovdjur som gör skada, beter sig störande upprepade gånger eller förirrar sig in i ett tätortsområde bör anmälas till nödcentralen (112). Man försöker i första hand jaga bort rovdjuret från bebyggelsen. Djuret måste avlivas endast om det är svårt skadat eller till fara för människor.

Förebyggande av skador

Ibland kan de stora rovdjuren orsaka skador på husdjur. Oftast drabbas boskapsdjur och jakthundar. En betydande del av skadorna skulle kunna undvikas med förebyggande åtgärder.