Ilves (Lynx lynx)

Ilves (Lynx lynx) on Suomen ainoa luonnonvarainen kissaeläin. Kissaeläinten tapaan se on suurpedoista kaikkein petomaisin. Sen ravinto koostuu melkein yksinomaan nisäkkäistä ja linnuista. Entisaikojen puheet ilveksestä keskittyvät useimmiten arvokkaaseen turkkiin.

Ilveksen kaunis täplikäs turkki oli keskiajalta lähtien Skandinaviassa hyvin tavoiteltu ja hinnaltaan varsin kallis. Kesällä ilveksen turkki on punaharmaa, mutta talvella harmaanvalkea. Turkissa on ruskeita tai mustia täpliä ja juovia. Keskiajalla uskottiin, ettei ollut niin suurta harmia etteikö ilveksen kaunis turkki olisi sitä mielipahaa korvannut.

Ilves kesäturkissa. Kuva: Hannu Huttu
Ilves. Kuva: Lassi Rautiainen

Ilveksen tuntomerkit

Ilves on suurpedoista kaikkein petomaisin. Kesällä ilveksen turkki on punaharmaa, mutta talvella harmaanvalkea. Turkissa on ruskeita tai mustia täpliä ja juovia. Ilveksen jalat ovat suhteessa pidemmät kuin kotikissalla ja kissaeläinten tavoin se kykenee vetämään kynnet sisään. Kynsiä se käyttää saalistaessaan tai kiivetessään puuhun. Jäljissä kynnet eivät yleensä näy, mutta ne saattavat näkyä kovalla hangella olevissa käyntijäljissä.