Ajankohtaista

< Edellinen Seuraava >
Metsähallitus
touko 04, 2018 11:04

Hirvikin jää toiseksi, kun Pohjois-Karjalassa suunnataan karhujahtiin

Karhua metsästetään Pohjois-Karjalassa paikoin enemmän kuin hirveä. Erityisesti Ilomantsissa, Lieksassa ja Nurmeksessa karhu on merkittävää suurriistaa. Karhunmetsästys alkaa 20. elokuuta.

Karhua metsästetään Pohjois-Karjalassa paikoin enemmän kuin hirveä. Erityisesti Ilomantsissa, Lieksassa ja Nurmeksessa karhu on merkittävää suurriistaa. Karhunmetsästys alkaa 20. elokuuta.

20. elokuuta monella metsästäjällä on levottomat jalat. Siinä, missä vesilinnustajat vasta odottavat puolenpäivän kellonlyömää ja jahtikauden alkua, moni karhunmetsästäjä on jo päivän huippuhetkensä kokenut. Linnustus jatkuu pitkälle syksyyn, karhujahti usein ei.

Karhukiintiöt tulevat yleensä nopeasti täyteen.

- Muutama vuosi sitten esimerkiksi Ilomantsissa karhuluvat pyydettiin loppuun puolessatoista vuorokaudessa, kertoo Metsähallituksen Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon metsästyksen eräsuunnittelija Kalervo Timonen.

Ilomantsi onkin yksi Pohjois-Karjalan kunnista, jonka alueella karhu on useana syksynä metsästetympää suurriistaa kuin hirvi. Muualla Suomessa tilanne on usein päinvastainen. Esimerkiksi syksyksi 2017 Ilomantsiin ei myönnetty lainkaan hirvilupia. Samoin kävi edellisvuonna. Karhulupia alueelle annettiin yhteensä 22.

Ilomantsin lisäksi Lieksassa ja Nurmeksessa karhujahti on viime vuosina vetänyt hirvestystä pidemmän korren. Vuonna 2016 kunnissa ei hirviä metsästetty, karhuja kylläkin. Syksyllä 2017 kuntien alueella pyydettiin välivuoden jälkeen hirviä.

Karhua metsästetään Pohjois-Karjalassa myös valtion mailla. Eräsuunnittelija Kalervo Timosen mukaan maakunnan pinta-alasta noin 20 prosenttia on Metsähallituksen hallinnoimaa valtion metsää. Pohjois-Karjala on jaettu yhteensä kymmeneen karhunpyynnin lupa-alueeseen, joista jokaisen alueella on valtion maita.

Karhun metsästys perustuu lajintuntemukseen. Eläinten liikkeistä on kerätty tietoa ja havaintoja keväästä asti, joten niiden elinalueet ovat tarkasti selvillä. Koirat aloittavat työnsä metsästyksen aloituspäivänä ennen aamun sarastusta. Kun päivä alkaa valjeta, saadaan ensimmäiset karhut eräksi.

Karhunpyytäjälle viileähkö, sateeton sää on tervetullut. Kuumalla kelillä karhun hajut häviävät ripeästi. Lämpimällä säällä myös koirat ja metsästäjät väsyvät nopeasti.

www.slu.se/skandulv

Suurpetotietoa Pohjoismaista

SKANDULV - Forskning om vargar i Skandinavien. SKANDULV arbetar med grundvetenskapliga och tillämpade frågeställningar kring vargens ekologi och förvaltning. De huvudsakliga frågorna berör vargens populationsdynamik, rörelsemönster, genetik och ekosystemeffekter.