Ilmoita suurpetohavainto

Suurpetohavainto voi olla niin näköhavainto kuin havainto jäljistä, jätöksistä eli ulosteista, raadoista eli haaskoista tai raatelujäljistä.

Kun havaitset suurpedon, toimi näin:

  1. Määritä laji ja yksilömäärä niin huolellisesti kuin osaat
  2. Mittaa jäljistä etutassun leveys (suden jäljestä myös pituus)
  3. Ilmoita havaintosi yksityiskohdat ja tarkka sijainti petoyhdyshenkilölle: Mene riistakeskuksen yhteystietosivulle (riista.fi), valitse oikea alue ja tehtäväksi petoyhdyshenkilö.

Paikallisen petoyhdyshenkilön nimen ja puhelinnumeron saat Suomen riistakeskuksen verkkosivuilta tai alueen riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaajalta. Ilmoittamalla havaintosi petoyhdyshenkilölle osallistut riistantutkimukseen.

Riistanhoitoyhdistyksen nimeämät petoyhdyshenkilöt ovat koulutettuja asiantuntijoita, jotka ovat perehtyneet suurpetojen jälkien ja jätösten tunnistamiseen. Yhdyshenkilöverkosto on luotu 1970-luvulla, ja nykyisin siihen kuuluu noin 1 700 metsästyksen ja riistanhoidon harrastajaa. Havaintoja kirjataan vuosittain kymmeniä tuhansia, joten kyseessä on todella mittava vapaaehtoistyömäärä.

Sähköisen Tassu-järjestelmän kautta petoyhdyshenkilöt ilmoittavat havainnot suurpetotutkimuksen käyttöön. Erityisen arvokkaita tutkimukselle ovat havainnot pentueista ja pesinnästä sekä asutuksen lähellä liikkuvista suurpedoista.