Karhu marjametsässä. Piirros: Luontokeskus Petolan lapsikävijä.

Mistä tuulee?

Karhu sai kerran metsästäessään elävän teeren. Karhun kantaessa teertä tyytyväisenä hampaissaan, tuli kettu vastaan. Repolainen katseli viekkaasti karhua ainaiset kujeet mielessään.

- Päivää, kuomaseni, kertoisitko minulle, mistä päin tuo tuuli puhaltaa? se kysäisi. - Hmmh! karhu mumisi. - En kuullut, en kuullut, kettu valitti. - Voisitko sanoa uudelleen. - Hmmh! toisti karhu ja nosteli päätään. - En kuullut. Lieneekö tuo itätuuli? Karhua alkoi jo harmittaa, kun kettu selvää pohjoistuulta väitti itätuuleksi, mutta se ei vieläkään sanonut mitään. Uudelleen repo kyseli, että idästäkö nyt sitten tuulee, kunnes karhu menetti kärsivällisyytensä ja täydellä voimalla ärjäisi: - Pohjoisesta!

Mutta samalla se aukaisi suunsa ja teeri lehahti lentoon. Karhu katseli allapäin sen menoa.

- Minkä tähden sinun piti tuulensuuntia kysellä. Päästit teereni karkuun. - Itsehän sinä sen päästit suustasi, repo sanoi. - Jos olisit minulta tuulia kysellyt, olisin sihissyt hampaitteni raosta, että idästä! Oma syysi! Ja kettu jatkoi tyytyväisenä kulkuaan jättäen karhun suremaan tyhmyyttään ja menetettyä teeripaistia.

Suomen lasten eläinsadut / Surojegin Pirkko-Liisa, toim.