Käsityöt ja taide

Suurpetojen ja ihmisen suhdetta kuvataan useissa kirjoissa ja elokuvissa. Suden ja ihmisen yhteisestä reviirikiistasta kertoi Daniel Alfredsonin saamelaisdraama Susi (2008). Aiemmin muun muassa suosikkielokuva Poika ja ilves (1998) oli piirtänyt fiktion ihmisen ja ilveksen suhteesta. Hyvin tunnettu on myös mm. amerikkalainen Kevin Costnerin elokuva Tanssii susien kanssa (1990).

Sen jälkeen, kun luontokuvaajat olivat 1970-luvulta lähtien päässeet kuvaamaan suurpetoja tarkkailukojuista käsin, on ilmestynyt useita kuvakirjoja Suomen suurpedoista. Suurpetokuvauksen avulla on saatu informatiiviset kuvat myös moniin tietokirjoihin ja kertomakirjallisuuteenkin.

Suurpedot ovat olleet innoittajina myös monenlaisissa käsitöissä. Joku kutoo susisukkia, toinen veistää karhuja moottorisahalla, kolmannen akvarellitöissä hiipii ilves, neljäs tekee ahmoja huovuttamalla. Lista on loputon ja aina herää uusia ideoita.

Kuva: Luontokeskus Petola

Erilaisia petoaiheisia käsitöitä löydät muun muassa Kuhmon luontokeskus Petolasta, Metsähallituksen suurpetoteemaisesta luontokeskuksesta. Petolan tuotevalikoimassa karhut, sudet, ilvekset ja ahmat esiintyvät koruissa, painotöissä, pehmoleluissa, paidoissa ja asusteissa ja monissa muissa käsitöissä.

Alla olevassa videossa Arvo Hietala näyttää, miten moottorisahallakin voi tehdä patsaan. "Sehän on ihan karhun näkönen!"