Ilveksen elintavat ja lisääntyminen

Ilves on notkea ja äänetön liikkuja. Kissaeläinten tavoin ilvekset näkevät pimeässä. Niiden silmät ovat suuret ja silmän sarveiskalvot ovat peilimäiset. Ilveksen kuulo on hyvin kehittynyt toisin kuin hajuaisti ja se paikantaa saaliinsa pääosin kuulollaan ja tarkalla näöllään.

Ilvespari. Kuva: Vastavalo

Kiima-aikoja lukuun ottamatta ilvekset ovat yksineläjiä.

Uroksilla on isommat elinpiirit ja niiden elinalueilla saattaa elää useampia naaraita. Ilves on liikkeellä hämärässä ja öisin, joskus päivälläkin. Se suosii vaikeapääsyistä louhikko- ja mäkimaastoa ja ahdistettuna pystyy kiipeämään puuhun.

Ilveksen tarkkojen aistien takia ihmiset pääsevät näkemään ilvestä harvoin. Ilveksellä ei ole luontaisia vihollisia, mutta se karttaa sutta.


Lisääntyminen

Ilveksen kiima-aika on helmi-maaliskuussa. Kantoaika on 63-72 vuorokautta. Pentuja syntyy tavallisesti 2-3. Pennut ovat riippuvaisia emostaan seuraavaan kevääseen asti.