Ahman elintavat ja lisääntyminen

Ahma kuuluu petoeläimistä haaskojen hyödyntäjien ryhmään ja saalistajana se on muihin suurpetoihin verrattuna kömpelö. Ahman saalistus vaikuttaa jokseenkin puuhastelulta. Ahman tapaan hankkia itselleen ruokaa kuuluu valtava liikkuvuus ja se saattaa kulkea päivän aikana jopa 20-40 km. Sen elämä on eräällä tavoin jatkuvaa tutkimista. Ahmalla ei ole luontaisia vihollisia, mutta sutta se kuitenkin väistää.

Ahma. Kuva: Petola

Ahma on luonteeltaan utelias

Ahma tutkii jatkuvasti koloja ja mättäikköjä sekä kiipeää herkästi puuhun, mikäli se vainuaa jotain syötäväksi kelpaavaa. Se on ketterä kiipeilijä ja nousee puuhun myös leikkiessään, säikähtäessään tai päästäkseen tähystämään. Ahma on jatkuvasti liikkeessä ja merkitsee liikkumisalueensa ulosteilla, virtsalla ja perärauhasten eritteillä. Ahmat tietävät missä lajitoverit liikkuvat ja osaavat välttää yhteenottoa, koska samaa sukupuolta olevat ahmat eivät siedä toistensa läsnäoloa reviirillään.


Lisääntyminen

Ahman kiima-aika on kesä-heinäkuussa. Ahmalla on viivästynyt sikiönkehitys. Poikaset syntyvät maalis-huhtikuussa lumen alle kaivettuun pesään. Poikasia ahma saa 2-4, ja ne seuraavat emoaan syksyyn saakka, joskus jopa seuraavan pentueen syntymään asti. Mikäli ahmanaarasta häiritään pesällä, se siirtää pennut uuteen paikkaan.