Suurpedot / Lajit / Karhu

Karhu

Karhu (Ursus arctos) on Euroopan suurin petoeläin. Se on sekaravinnon käyttäjä, joka käyttää haaskoja ravintonaan ja saalistaa isokokoisia hirvieläimiä. Karhu nukkuu lumisen ajan talviunta.

Karhu on Suomen kansalliseläin. Se on ollut muinaissuomalaisille pelätty, mutta myös pyhä ja arvostettu eläin. Karhun tärkeästä asemasta menneen ajan suomalaisten sielunmaisemassa kertoo jo sekin, että lajille on kielessämme yli kaksisataa erilaista nimitystä. Tuttuja nimityksiä ovat nalle, otso ja mesikämmen, mutta harvemman tiedossa on, että esimerkiksi mettä, metsä, otava ja mörkö ovat karhun synonyymejä.

Tuntomerkit ja jäljet

Karhun väritys vaihtelee mustaruskeasta kellanruskeaan. Sen turkki on hyvin tuuhea ja se antaa karhun ruumiille pyöreän vaikutelman.
Lue lisää

Elintavat ja lisääntyminen

Karhut nukkuvat lumisen ajan talviunta. Ne vetäytyvät talvipesilleen syys-marraskuussa ja heräävät maalis-toukokuussa. 

Ravinto ja saalistaminen

Karhu on kaikkiruokainen. Se käyttää eturaajojaan tehokkaasti saalistuksessa ja karhu pystyy tappamaan aikuisen hirven. 
Tietonurkka
Videot
Katsele otteita karhun elämästä videogalleriassa.
Karhu lukuina

Toukokuussa 2013 valmistuneen arvion mukaan Suomessa eli ennen metsästyskautta vähintään 1560–1680 karhua (RKTL). Syksyllä 2013 saa metsästää 132 karhua. Aikuisen karhun arvo on 8200-15500 euroa. (MMM)

Tällä sivustolla

Karhun kohtaaminen

© Metsähallitus 2009