VARGJAKT

Vargjakt lyckas praktiskt taget bara när det är snö på marken. Då kan man utgående från spåren ta reda på var vargarna lagt sig för dagen. Vargarna omringas med en tillräckligt stor ring så att de inte skräms iväg i förtid. När man är säker på att vargarna befinner sig i ringen sätter man upp en flagglina.

Gör så här, om du hittar vargspår eller ser en varg

tors apr. 09 10:02:00 2020

Om du hittar vargspår eller ser en varg på gårdsplanen till ett bostadshus, men vargen avlägsnar sig från platsen när den upptäcker människor, ska du anmäla observationen till rovdjurskontaktpersonen i din boendekommun. För stamuppskattningen samt för bedömningen av eventuella andra åtgärder är det viktigt att man anmäler observationer.


Om du stöter på en varg som beter sig hotfullt, ska du genast göra en anmälan till nödcentralen. Anmälan till nödcentralen ska göras om vargen till exempel inte avlägsnar sig från gårdsplanen, om den fortsätter att röra sig i näromgivningen eller om den på annat sätt uppvisar oskyggt beteende när den får syn på människor.


Om en varg har dödat eller skadat egendom (hus- eller produktionsdjur), ska du kontakta kommunens landsbygdsnäringsmyndighet.

Samma anvisningar gäller även alla övriga stora rovdjur (björn, lodjur och järv).

Rovdjurskontaktpersonernas kontaktuppgifter (riista.fi)
Förvaltningsplanen för vargstammen i Finland (julkaisut.valtioneuvosto.fi)

Förvaltningsplanen för vargstammen

Förvaltningsplanen för Finlands vargstam från år 2005 var den första fastställda förvaltningsplanen. Den var också den första förvaltningsplanen som reviderades. Finlands viltcentral utarbetade i samarbete med Naturresursinstitutet en ny förvaltningsplan för Finlands vargstam, som godkändes i jord- ...

Jaktlagen och jaktförordningen

Björnen, vargen, lodjuret och järven är viltarter. Om vilt stadgas i jaktlagen. Mer detaljerade stadganden finns i jaktförordningen, statsrådets förordning om dispenser som stadgas i jaktlagen samt i jord- och skogsbruksministeriets artspecifika förordningar.

Observationer som grund för uppskattningen

Naturresursinstitutets uppskattningar av individantalet baserar sig i första hand på de observationer nätverket av frivilliga rovdjurskontaktpersoner gjort. Naturresursinstitutet utnyttjar vid sin uppskattning också markräkning som görs av jägare, rovdjursobservationer som älgjägare antecknat samt v...