VARGJAKT

Vargjakt lyckas praktiskt taget bara när det är snö på marken. Då kan man utgående från spåren ta reda på var vargarna lagt sig för dagen. Vargarna omringas med en tillräckligt stor ring så att de inte skräms iväg i förtid. När man är säker på att vargarna befinner sig i ringen sätter man upp en flagglina.

De första varglicenserna beviljades i Södra Tavastland och Norra Karelen

tors jan. 05 10:59:00 2017

Till dispenserna har fogats några villkor: om att jakten ska riktas mot unga problemindivider, om användningen av hundar vid jakten, om hur jakten ska organiseras och om hur många personer som får delta.

Vid dispensprövningen följer Viltcentralen kvoten som jord- och skogsbruksministeriet har fastställt för det totala antalet vargar som dör på grund av mänsklig verksamhet och vilka individer som får fällas. Viltcentralen följer särskilt uppmärksamt med antalet alfahonor som blir fällda.

I början av januari hade 18 ansökningar om vargdispens lämnats in. Finlands viltcentral har begärt in kompletterande utredningar. Varje ansökning behandlas separat och följande omgång beslut fattas under den andra veckan i januari.

Besluten är offentliga handlingar och skickas i elektronisk form till berörda organisationer för kännedom. Besluten publiceras efter tre dagar på den offentliga webbsidan suurpetopoikkeusluvat.riista.fi.

Enligt Naturresursinstitutets mellanrapport finns det i landet mellan 32 och 38 vargflockar. Av allt att döma har det inte skett några nämnvärda förändringar i antalet flockar sedan 2015. Den slutliga uppskattningen av vargstammens storlek blir klar i mars.

Förvaltningsplanen för vargstammen

Förvaltningsplanen för Finlands vargstam från år 2005 var den första fastställda förvaltningsplanen. Den var också den första förvaltningsplanen som reviderades. Finlands viltcentral utarbetade i samarbete med Naturresursinstitutet en ny förvaltningsplan för Finlands vargstam, som godkändes i jord- ...

Jaktlagen och jaktförordningen

Björnen, vargen, lodjuret och järven är viltarter. Om vilt stadgas i jaktlagen. Mer detaljerade stadganden finns i jaktförordningen, statsrådets förordning om dispenser som stadgas i jaktlagen samt i jord- och skogsbruksministeriets artspecifika förordningar.

Observationer som grund för uppskattningen

Naturresursinstitutets uppskattningar av individantalet baserar sig i första hand på de observationer nätverket av frivilliga rovdjurskontaktpersoner gjort. Naturresursinstitutet utnyttjar vid sin uppskattning också markräkning som görs av jägare, rovdjursobservationer som älgjägare antecknat samt v...