VARGJAKT

Vargjakt lyckas praktiskt taget bara när det är snö på marken. Då kan man utgående från spåren ta reda på var vargarna lagt sig för dagen. Vargarna omringas med en tillräckligt stor ring så att de inte skräms iväg i förtid. När man är säker på att vargarna befinner sig i ringen sätter man upp en flagglina.

Arbetsgrupperna för att utreda jakt på varg i stamvårdande syfte har tillsatts

tors jan. 23 16:05:00 2020

För projektet Planering och specificering av jakt på varg i stamvårdande syfte som jord- och skogsbruksministeriet har startat har utnämnts berednings- och styrgrupper. Projektet ska undersöka vilka förutsättningar det finns och vilka mål det kan ställas på stamvårdande jakt. Vidare ska det diskuteras eventuella andra tillfredsställande lösningar. Ett av målen är att ta fram ett förslag till organisering av jakt på varg i stamvårdande syfte.

– Jakt är en viktig del av den systematiska förvaltningen av andra stora rovdjur, såsom björn och lodjur. Förutsättningarna för vargjakt i stamvårdande syfte ska nu utredas i ett brett samarbete. Jakten ingår i den färska förvaltningsplanen för vargstammen och målet är att vi nu till den delen kan driva planen framåt, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä.

Till projektets styrgrupp hör företrädare för jord- och skogsbruksministeriet, miljöministeriet, Finlands naturskyddsförbund, Finlands jägarförbund, MTK och Finlands viltcentral. Styrgruppen styr beredningsgruppens arbete och lägger fram ett förslag för ministeriet utifrån beredningsgruppens plan.

Till beredningsgruppen hör företrädare för jord- och skogsbruksministeriet, miljöministeriet, Naturresursinstitutet, Polisstyrelsen, Finlands viltcentral, Forststyrelsen, MTK, Finlands naturskyddsförbund, Luonto-Liitto, Finska kennelklubben, Finlands jägarförbund och det landsomfattande viltvårdsrådet samt de regionala viltvårdsråden. Beredningsgruppen ska ge styrgruppen ett förslag till förutsättningar, mål, principer och plan för jakt på varg i stamvårdande syfte samt till eventuella andra tillfredsställande lösningar. Arbetsgrupperna inleder arbetet den 23 januari 2020.

EU-domstolens förhandsavgörande som grund

När man undersöker förutsättningarna för vargjakt, beaktar man EU-domstolens förhandsavgörande om stamvårdande jakt.

– Enligt EU-domstolens förhandsavgörande är stamvårdande jakt möjlig om myndigheterna kan uppvisa nödvändiga bevis för att det mål eller den grund utifrån vilket denna punkt i direktivet tillämpas ska vara godtagbart, säger Sami Niemi, konsultativ tjänsteman vid jord- och skogsbruksministeriet.

Även högsta förvaltningsdomstolens avgörande och Europeiska kommissionens uppdaterade anvisning för tolkning av habitatdirektivet kommer att beaktas i projektet.

Projektet och en preliminär projektbeskrivning ingår i förvaltningsplanen för vargstammen i Finland. Projektet pågår till utgången av 2020 eller så länge som det på grund av tidsplanerna för högsta förvaltningsdomstolens avgörande och uppdateringen av anvisningen för tolkning av EU:s habitatdirektiv är nödvändigt.

Ytterligare upplysningar:

Sami Niemi, konsultativ tjänsteman, jord- och skogsbruksministeriet, Naturresursavdelningen, Enheten för vilt och fiske, tfn 0295 16 2391, sami.niemi@mmm.fi

Teppo Säkkinen, ministerns specialmedarbetare, tfn 050 516 2868, e-post: fornamn.efternamn@mmm.fi

Länkar:

Projektets preliminära beskrivning i Förvaltningsplanen för vargstammen i Finland (mmm.fi)

Pressmeddelande 5.11.2019: Förvaltningsplanens mål är att hantera vargrelaterade konflikter och trygga vargstammens livskraft (mmm.fi)

Pressmeddelande 10.10.2019: Europeiska unionens domstols förhandsavgörande om jakt på varg i stamvårdande syfte striktare än väntat (mmm.fi)

Förvaltningsplanen för vargstammen

Förvaltningsplanen för Finlands vargstam från år 2005 var den första fastställda förvaltningsplanen. Den var också den första förvaltningsplanen som reviderades. Finlands viltcentral utarbetade i samarbete med Naturresursinstitutet en ny förvaltningsplan för Finlands vargstam, som godkändes i jord- ...

Jaktlagen och jaktförordningen

Björnen, vargen, lodjuret och järven är viltarter. Om vilt stadgas i jaktlagen. Mer detaljerade stadganden finns i jaktförordningen, statsrådets förordning om dispenser som stadgas i jaktlagen samt i jord- och skogsbruksministeriets artspecifika förordningar.

Observationer som grund för uppskattningen

Naturresursinstitutets uppskattningar av individantalet baserar sig i första hand på de observationer nätverket av frivilliga rovdjurskontaktpersoner gjort. Naturresursinstitutet utnyttjar vid sin uppskattning också markräkning som görs av jägare, rovdjursobservationer som älgjägare antecknat samt v...