Att möta en varg

Vargen är ett stort vilt djur och ett rovdjur i vars närhet det är bäst att vara lugn och orädd. En varg som har rabies eller som försvarar sig kan skada en människa, men i Finland har det inte hänt sedan 1800-talet.

Jakten på varg i stamvårdande syfte har avslutats

tis feb. 02 10:49:00 2016

Med 27 ansökningar ansöktes om dispens i stamvårdande syfte för jakt på totalt 116 vargar. För varje enskilt fall utvärderades och utredde Finlands viltcentral huruvida grunderna för dispens uppfylldes och beviljade sammanlagt dispenser för jakt på 46 vargar i stamvårdande syfte. Endast 3 dispenser lämnade oanvända.

Över alla positiva beslut anfördes besvär till de regionala förvaltningsdomstolarna. Besvären föranledde dock inga verkställighetsförbud i år. De beviljade dispenserna var i kraft 30 dygn under tiden 23.1.– 21.2.2016.

Man kunde följa med hur fångsten av varg i stamvårdande syfte framskred via vargbytestabellen på Finlands viltcentrals webbsidor. Bytesuppgifterna uppdateras automatiskt till tabellen efter att bytesanmälan blivit godkänd. Tabellen uppdateras också senare med noggrannare uppgifter om alla fällda vargar, då de har blivit undersökta vid Naturresursinstitutet

Effekterna av försöket utvärderas

Med det tvååriga försöket har man samlat information om effekterna av jakten i stamvårdande syfte på vargens beteende och flockens livskraft samt på medborgarnas attityder. Finlands viltcentral och Naturresursinstitutet utvärderar före utgången av nästa höst bland annat det praktiska förverkligandet av jakten. I ett senare skede drar jord- och skogsbruksministeriet upp linjer för fortsättning av jakt i stamvårdande syfte.

Med stamvårdande jakt utgående från reviren strävar man till att trygga en vargstam som är på en gynnsam skyddsnivå och främja människornas och vargarnas samexistens i enlighet med målen i förvaltningsplanen för vargstammen. Europeiska unionens habitatdirektiv möjliggör jakt i stamvårdande syfte på stora rovdjur med villkor, att det för arten har uppgjorts en förvaltningsplan, fångsten inte försvagar uppnåendet av en gynnsam skyddsnivå och att det inte finns någon annan tillfredsställande lösning för att lösa konflikterna.
I Finland har man redan tidigare förverkligat jakt i stamvårdande syfte på både lodjur och björn, vilket betydligt har minskat konflikterna orsakade av dessa. Jakten i stamvårdande syfte har skapat ett viltvärde för de stora rovdjursarterna och ökat toleransen av arterna bland lokalbefolkningen.

Se uppgifter om vargbyte i stamvårdande syfte
Regionvis tabell över användningen av dispenser i stamvårdande syfte (pdf)
Förvaltningsplan för vargstammen i Finland 

Tilläggsuppgifter:
Härkönen, Sauli, Chef för offentliga förvaltningsuppgifter
029 431 2104, sauli.harkonen@riista.fi

Delta i viltforskning!

Rapportera dina rovdjursobservationer

En observation av ett stort rovdjur kan betyda att man ser själva djuret men också att man ser spår, lämningar, alltså avföring, kadaver, det vill säga as, eller rivspår. Genom att anmäla din observation till rovdjurskontaktpersonen deltar du i viltforskningen.

Förebyggande av skador

Ibland kan de stora rovdjuren orsaka skador på husdjur. Oftast drabbas boskapsdjur och jakthundar. En betydande del av skadorna skulle kunna undvikas med förebyggande åtgärder.

Stora rovdjur i tätorter samt rovdjurskrockar

Ett stort rovdjur som gör skada, beter sig störande upprepade gånger eller förirrar sig in i ett tätortsområde bör anmälas till nödcentralen (112). Man försöker i första hand jaga bort rovdjuret från bebyggelsen. Djuret måste avlivas endast om det är svårt skadat eller till fara för människor.