Att möta en varg

Vargen är ett stort vilt djur och ett rovdjur i vars närhet det är bäst att vara lugn och orädd. En varg som har rabies eller som försvarar sig kan skada en människa, men i Finland har det inte hänt sedan 1800-talet.

Jakt på varg i stamvårdande syfte börjar

fre jan. 22 10:53:00 2016

I januari i fjol godkände Jord- och skogsbruksministeriet den förnyade förvaltningsplanen för varg, i vilken det presenterades ett tvåårigt försök med jakt på varg i stamvårdande syfte. Förra året fälldes 17 vargar med stöd av dispenser i stamvårdande syfte. Det anfördes besvär mot alla dispensbeslut till de regionala förvaltningsdomstolarna, och några av dispenserna belades med verkställighetsförbud. Alla hittills behandlade besvär har förkastats.

Också i år har man anfört besvär mot alla positiva dispensbeslut. Verkställighetsförbud har inte fastställts.
Man kan följa med hur jakten på varg i stamvårdande syfte framskrider nästan i realtid via Finlands viltcentrals bytesuppföljningssida. Om fällning av byte skall meddelas till Finlands viltcentral senast den första vardagen efter att bytet har fällts via Oma riista –tjänstens ärendehantering.

Det rekommenderas i enlighet med fastställda riktlinjer att jakten inriktas på unga vargindivider som orsakar olägenhet eller skada. Jakten är ledd, och högst 50 jägare per vargrevir får delta i jakten samtidigt.

Tilläggsuppgifter:
Sauli Härkönen, chef för offentliga förvaltningsuppgifter, Finlands viltcentral
029 431 2104, sauli.harkonen@riista.fi

Bytesuppföljning
Oma riista -tjänsten

Delta i viltforskning!

Rapportera dina rovdjursobservationer

En observation av ett stort rovdjur kan betyda att man ser själva djuret men också att man ser spår, lämningar, alltså avföring, kadaver, det vill säga as, eller rivspår. Genom att anmäla din observation till rovdjurskontaktpersonen deltar du i viltforskningen.

Förebyggande av skador

Ibland kan de stora rovdjuren orsaka skador på husdjur. Oftast drabbas boskapsdjur och jakthundar. En betydande del av skadorna skulle kunna undvikas med förebyggande åtgärder.

Stora rovdjur i tätorter samt rovdjurskrockar

Ett stort rovdjur som gör skada, beter sig störande upprepade gånger eller förirrar sig in i ett tätortsområde bör anmälas till nödcentralen (112). Man försöker i första hand jaga bort rovdjuret från bebyggelsen. Djuret måste avlivas endast om det är svårt skadat eller till fara för människor.