Att möta en varg

Vargen är ett stort vilt djur och ett rovdjur i vars närhet det är bäst att vara lugn och orädd. En varg som har rabies eller som försvarar sig kan skada en människa, men i Finland har det inte hänt sedan 1800-talet.

De första varglicenserna beviljades i Södra Tavastland och Norra Karelen

tors jan. 05 10:59:00 2017

Till dispenserna har fogats några villkor: om att jakten ska riktas mot unga problemindivider, om användningen av hundar vid jakten, om hur jakten ska organiseras och om hur många personer som får delta.

Vid dispensprövningen följer Viltcentralen kvoten som jord- och skogsbruksministeriet har fastställt för det totala antalet vargar som dör på grund av mänsklig verksamhet och vilka individer som får fällas. Viltcentralen följer särskilt uppmärksamt med antalet alfahonor som blir fällda.

I början av januari hade 18 ansökningar om vargdispens lämnats in. Finlands viltcentral har begärt in kompletterande utredningar. Varje ansökning behandlas separat och följande omgång beslut fattas under den andra veckan i januari.

Besluten är offentliga handlingar och skickas i elektronisk form till berörda organisationer för kännedom. Besluten publiceras efter tre dagar på den offentliga webbsidan suurpetopoikkeusluvat.riista.fi.

Enligt Naturresursinstitutets mellanrapport finns det i landet mellan 32 och 38 vargflockar. Av allt att döma har det inte skett några nämnvärda förändringar i antalet flockar sedan 2015. Den slutliga uppskattningen av vargstammens storlek blir klar i mars.

Delta i viltforskning!

Rapportera dina rovdjursobservationer

En observation av ett stort rovdjur kan betyda att man ser själva djuret men också att man ser spår, lämningar, alltså avföring, kadaver, det vill säga as, eller rivspår. Genom att anmäla din observation till rovdjurskontaktpersonen deltar du i viltforskningen.

Förebyggande av skador

Ibland kan de stora rovdjuren orsaka skador på husdjur. Oftast drabbas boskapsdjur och jakthundar. En betydande del av skadorna skulle kunna undvikas med förebyggande åtgärder.

Stora rovdjur i tätorter samt rovdjurskrockar

Ett stort rovdjur som gör skada, beter sig störande upprepade gånger eller förirrar sig in i ett tätortsområde bör anmälas till nödcentralen (112). Man försöker i första hand jaga bort rovdjuret från bebyggelsen. Djuret måste avlivas endast om det är svårt skadat eller till fara för människor.