Att möta en björn

Björnen rör sig om kvällen och tidigt på morgonen. Möter man en björn blir den oftast överraskad, för björnen undviker människor om den kan. Tack vare sitt utmärkta luktsinne och sin goda hörsel märker den människan på långt håll och gömmer sig eller avlägsnar sig från platsen.

Under hösten 179 björnar som byte

tis nov. 15 10:12:00 2016

I Finland kan björn jagas med stöd av dispenser i stamvårdande syfte och på renskötselområdet med stöd av regionala kvoter. Under björnjaktsäsongen som upphörde i slutet av oktober fick man som byte sammanlagt 179 björnar i hela landet. Jämfört med föregående år ökade bytesmängden ökade med 57 björnar.

Inom förvaltningsområdet för den etablerade björnstammen beläget i östra Finland fälldes i år 77 individer. Man fällde 23 björnar inom björnstammens utbredningszon, som täcker mellersta Finland samt områden i södra Savolax, sydöstra Finland och norra Karelen. I västra Finland på området med björnstam under utveckling fälldes 10 björnar.

Renskötselområdets regionala kvot var sammanlagt 70 björnar, varav 15 till det västra renskötselområdet och 55 till det östra renskötselområdet. Kvoten för det västra området användes helt och hållet och på det östra renskötselområdet lämnade en licens av kvoten oanvänd.

Finlands björnstam är tät och uppfyller kriterierna för en gynnsam skyddsnivå. I dagsläget förekommer björn i lämpliga livsmiljöer i hela Finland. Innan jaktsäsongen startade uppskattades Finlands björnstam till 1 720-1 840 över ett år gamla individer, vilket är 15 procent mer än föregående år.

Förvaltningsplanen för björnstammen uppdateras under året 2016.

Björnbyte 2016 regionvis

Delta i viltforskning!

Rapportera dina rovdjursobservationer

En observation av ett stort rovdjur kan betyda att man ser själva djuret men också att man ser spår, lämningar, alltså avföring, kadaver, det vill säga as, eller rivspår. Genom att anmäla din observation till rovdjurskontaktpersonen deltar du i viltforskningen.

Stora rovdjur i tätorter samt rovdjurskrockar

Ett stort rovdjur som gör skada, beter sig störande upprepade gånger eller förirrar sig in i ett tätortsområde bör anmälas till nödcentralen (112). Man försöker i första hand jaga bort rovdjuret från bebyggelsen. Djuret måste avlivas endast om det är svårt skadat eller till fara för människor.

Förebyggande av skador

Ibland kan de stora rovdjuren orsaka skador på husdjur. Oftast drabbas boskapsdjur och jakthundar. En betydande del av skadorna skulle kunna undvikas med förebyggande åtgärder.