Att möta en björn

Björnen rör sig om kvällen och tidigt på morgonen. Möter man en björn blir den oftast överraskad, för björnen undviker människor om den kan. Tack vare sitt utmärkta luktsinne och sin goda hörsel märker den människan på långt håll och gömmer sig eller avlägsnar sig från platsen.

Suurpedot.fi-webbsidan betjänar nu också på engelska och svenska

ons juni 22 10:07:00 2016

Syftet med den svenskspråkiga sidan är att betjäna särskilt den svenskspråkiga befolkningen i Finland och erbjuda information om stora rovdjur också på det andra officiella språket. Målsättningen med den engelskspråkiga sidan är att vara ett informationsfönster internationellt – såväl för media som för andra som är intresserade av sakerna.

Stora rovdjur intresserar – konfrontationer sällsynta

På Suurpedot.fi-webbsidan finns omfattande information om Finlands fyra stora rovdjur: vargen, björnen, lodjuret och järven. På webbsidan finns förutom den populära art- och spårinformationen bland annat information om skyddandet av och jakten på stora rovdjur samt stora rovdjurens ställning i samhället.

Fastän de stora rovdjursstammarna i Finland är stadd i tillväxt, är sannolikheten att få möta en björn, varg, lodjur eller järv i naturen väldigt liten. Vid en konfrontationssituation är det viktigaste att man håller sig lugn och drar sig långsamt undan i den riktning man kommit ifrån. Närmare artspecifika anvisningar vid konfrontation med stora rovdjur finns att läsa på suurpedot.fi-webbsidan.

Webbplatsen tillhandahålls tillsammans med Forststyrelsen, jord- och skogsbruksministeriet, Finlands viltcentral, Naturresursinstitutet och miljöministeriet. Utvecklingen av webbsidan har finansierats av jord- och skogsbruksministeriet och upprätthållandet av Forststyrelsen.

Tilläggsuppgifter
Annamari Alanne, kommunikationsplanerare, Finlands viltcentral
+358 29 431 2122, annamari.alanne@riista.fi

Delta i viltforskning!

Rapportera dina rovdjursobservationer

En observation av ett stort rovdjur kan betyda att man ser själva djuret men också att man ser spår, lämningar, alltså avföring, kadaver, det vill säga as, eller rivspår. Genom att anmäla din observation till rovdjurskontaktpersonen deltar du i viltforskningen.

Stora rovdjur i tätorter samt rovdjurskrockar

Ett stort rovdjur som gör skada, beter sig störande upprepade gånger eller förirrar sig in i ett tätortsområde bör anmälas till nödcentralen (112). Man försöker i första hand jaga bort rovdjuret från bebyggelsen. Djuret måste avlivas endast om det är svårt skadat eller till fara för människor.

Förebyggande av skador

Ibland kan de stora rovdjuren orsaka skador på husdjur. Oftast drabbas boskapsdjur och jakthundar. En betydande del av skadorna skulle kunna undvikas med förebyggande åtgärder.