Vargen (Canis lupus)

Vargen (Canis lupus) är ett däggdjur som hör till hunddjuren. Biologiskt definierat är den av samma art som tamhunden. Vargen är det största av de vilda hunddjuren. Vargen är det mest sociala av de nordliga rovdjuren och lever helst i en flock bestående av en familj. Vargar kommunicerar genom hållning, tecken, miner, luktmarkeringar och ylande. Tvärtemot vad många tror ylar inte vargarna mer än vanligt vid fullmåne. Ylandet kan betyda att vargarna ska ut på jakt, vaktar sitt revir eller kallar på flocken.

Jakt på varg i stamvårdande syfte börjar

fre jan. 22 10:53:00 2016

I januari i fjol godkände Jord- och skogsbruksministeriet den förnyade förvaltningsplanen för varg, i vilken det presenterades ett tvåårigt försök med jakt på varg i stamvårdande syfte. Förra året fälldes 17 vargar med stöd av dispenser i stamvårdande syfte. Det anfördes besvär mot alla dispensbeslut till de regionala förvaltningsdomstolarna, och några av dispenserna belades med verkställighetsförbud. Alla hittills behandlade besvär har förkastats.

Också i år har man anfört besvär mot alla positiva dispensbeslut. Verkställighetsförbud har inte fastställts.
Man kan följa med hur jakten på varg i stamvårdande syfte framskrider nästan i realtid via Finlands viltcentrals bytesuppföljningssida. Om fällning av byte skall meddelas till Finlands viltcentral senast den första vardagen efter att bytet har fällts via Oma riista –tjänstens ärendehantering.

Det rekommenderas i enlighet med fastställda riktlinjer att jakten inriktas på unga vargindivider som orsakar olägenhet eller skada. Jakten är ledd, och högst 50 jägare per vargrevir får delta i jakten samtidigt.

Tilläggsuppgifter:
Sauli Härkönen, chef för offentliga förvaltningsuppgifter, Finlands viltcentral
029 431 2104, sauli.harkonen@riista.fi

Bytesuppföljning
Oma riista -tjänsten

Ylande vargflock

Vargens spår

Vargens spår är typiska för ett hunddjur. Det är mycket svårt att skilja mellan vargspår och spåren av en stor hund. Som hos hunddjur i allmänhet är spårstämplarna efter vargens framtassar (10-11 cm) större än efter baktassarna (9-10 cm). När man mäter vargens spårstämpel räknas klorna inte med.