Vargen (Canis lupus)

Vargen (Canis lupus) är ett däggdjur som hör till hunddjuren. Biologiskt definierat är den av samma art som tamhunden. Vargen är det största av de vilda hunddjuren. Vargen är det mest sociala av de nordliga rovdjuren och lever helst i en flock bestående av en familj. Vargar kommunicerar genom hållning, tecken, miner, luktmarkeringar och ylande. Tvärtemot vad många tror ylar inte vargarna mer än vanligt vid fullmåne. Ylandet kan betyda att vargarna ska ut på jakt, vaktar sitt revir eller kallar på flocken.

De första varglicenserna beviljades i Södra Tavastland och Norra Karelen

tors jan. 05 10:59:00 2017

Till dispenserna har fogats några villkor: om att jakten ska riktas mot unga problemindivider, om användningen av hundar vid jakten, om hur jakten ska organiseras och om hur många personer som får delta.

Vid dispensprövningen följer Viltcentralen kvoten som jord- och skogsbruksministeriet har fastställt för det totala antalet vargar som dör på grund av mänsklig verksamhet och vilka individer som får fällas. Viltcentralen följer särskilt uppmärksamt med antalet alfahonor som blir fällda.

I början av januari hade 18 ansökningar om vargdispens lämnats in. Finlands viltcentral har begärt in kompletterande utredningar. Varje ansökning behandlas separat och följande omgång beslut fattas under den andra veckan i januari.

Besluten är offentliga handlingar och skickas i elektronisk form till berörda organisationer för kännedom. Besluten publiceras efter tre dagar på den offentliga webbsidan suurpetopoikkeusluvat.riista.fi.

Enligt Naturresursinstitutets mellanrapport finns det i landet mellan 32 och 38 vargflockar. Av allt att döma har det inte skett några nämnvärda förändringar i antalet flockar sedan 2015. Den slutliga uppskattningen av vargstammens storlek blir klar i mars.

Ylande vargflock

Vargens spår

Vargens spår är typiska för ett hunddjur. Det är mycket svårt att skilja mellan vargspår och spåren av en stor hund. Som hos hunddjur i allmänhet är spårstämplarna efter vargens framtassar (10-11 cm) större än efter baktassarna (9-10 cm). När man mäter vargens spårstämpel räknas klorna inte med.