Lodjuret (Lynx lynx)

Lodjuret (Lynx lynx) är Finlands enda vilda kattdjur Precis som andra katter är den verkligen ett utpräglat rovdjur. Dess föda består nästan uteslutande av däggdjur och fåglar. När man i gamla tider pratade om lodjur var det främst om den värdefulla pälsen.

Lodjurets vackra fläckiga päls var från medeltiden framåt mycket eftertraktad och dyr i Skandinavien och Mellaneuropa. En pälsjägare kunde få så mycket som en hel årslön för en lopäls. På medeltiden menade man att ingen harm var så stor att inte en vacker lopäls kunde hjälpa upp humöret.

Lodjursbytet i hela landet 486 individer

tors mars 03 10:40:00 2016

Finlands viltcentral beviljade sammanlagt 508 dispenser för jakt på lodjur, varav 497 ytterom renskötselområdet. Utgående från samlade observationer om lodjur och Naturresursinstitutets kulluppskattning inriktades dispenserna till lodjursområden med tätaste förekomst och till områdena, där lodjursstammen har kraftigt ökat. Totalt 22 dispenser lämnade oanvända i hela landet.

Dispensmottagarna rekommenderades att i första hand inrikta jakten på sådan individ som regelbundet rör sig vid potentiellt skadeobjekt eller i närheten av fast bosättning eller orsakar motiverad oro bland lokalbefolkningen. Dispenserna inriktades även till skogsrensområdena i Kajanaland. Ökad fångst i Kajanaland kan minska lodjursstammen och därigenom minska antalet lodjur som vandrar till renskötselområdet, vilket i sin tur kan minska renskadorna som orsakas på renskötselområdet. Skador orsakade av lodjur håller på att kraftigt öka på renskötselområdet norr om skogsrensområdena i Kajanaland.

Naturresursinstitutet ger en ny uppskattning av Finlands lodjursstam på våren. Stamuppskattningens grund är stora rovdjursobservationer registrerade av rovdjurskontakt-personerna i Tassu-systemet. Särskilt kullobservationerna är viktiga för uppskattningen av stammen. Man kan meddela lodjursobservationer till stora rovdjurskontaktpersonerna, vars kontaktuppgifter hittas på Finlands viltcentrals hemsidor under Sök kontaktuppgifter.

Lodjuret påträffas över hela landet och det är det talrikaste av Finlands stora rovdjur. Syftet med regleringen av lodjursstammen är att bevara stammen livskraftig, minimera olägenheter orsakade av lodjur och bibehålla lodjursstammen människoskygg.

Lodjursbytet 2015–2016

Tilläggsuppgifter:
Härkönen, Sauli, Chef för offentliga förvaltningsuppgifter
029 431 2104, sauli.harkonen@riista.fi

Regionala tilläggsuppgifter av jaktcheferna

Morrande lodjur

Lodjurets spår

Lodjurets spår är typiska kattdjursspår. Lon har fyra tår som syns i spårstämpeln. Lons tådynor ser små och runda ut, ibland som långsmala fingertoppar. Lon har sina vassa klor indragna när den rör sig, förutom i vissa undantagssituationer.