Björnen (Ursus arctos)

Björnen (Ursus arctos) är Europas största rovdjur. Den är en allätare, som äter as och jagar stora hjortdjur. Under den snöiga tiden av året sover björnen vintersömn. Björnen är Finlands nationaldjur. Bland fornfinnarna var den fruktad, men också uppskattad och betraktades till och med som helig.

Att björnen var så viktig för gamla tiders finnar bevisas av att det finns mer än tvåhundra olika benämningar på björnen i finska språket. Många har hört benämningarna nalle, otso och mesikämmen, men också mettä, metsä, otava och mörkö har varit synonymer för björn. På svenska har man använt namn som styggnacke, storkräk, myrtass och bamsefar om björnen.

Höstens byte 305 björnar

fre nov. 08 13:57:00 2019

Antalet dispenser i Finland ytterom renskötselområdet var 228 och bytet 219 björnar. Jakten i stamvårdande syfte inriktades särskilt till områden i östra Finland med en tät björnpopulation. Över hälften (114) av björnarna som fångades med stöd av dispenser i stamvårdande syfte fälldes i Norra Karelen.

Den regionala kvoten för renskötselområdet var totalt 85 björnar, varav 15 på det västra renskötsel-området och 70 på det östra renskötselområdet. På det västra renskötselområdet fälldes 16 björnar. Kvoten för det västra renskötselområdet överskreds med två fällningar, då de två sista fällningarna skedde inom en kvarttimme. Sammanlagt fälldes 86 björnar på renskötselområdet.

Enligt Naturresursinstitutets senaste stamuppskattning hade Finlands björnstam minskat något (omkring 5 %) jämfört med föregående år. Före jakten uppskattades stammens storlek till omkring 1 700 över ett år gamla björnar. Finlands björnstam uppfyller kriterierna för en gynnsam skyddsnivå.

Björnbrummande

Björnens spår

Björnen har de största fotspåren bland vårt lands vilda djur. Spåren efter björnens baktassar påminner lite om en människas fotspår. På sommaren kan du hitta söndrade myrstackar och stubbar efter björnen. På vintern kan ett andningshål vara det enda som syns av björnens ide.