Ajankohtaista

< Edellinen Seuraava >
syys 04, 2015 13:19

Toiminta suurpeto- ja riistakolareissa

Kuva: Markku Pirttimaa

On tärkeää toimia oikein, jos ajaa kolarin suurpedon tai riistan kanssa tai jos on ensimmäisenä kolaripaikalla. Selkeät toimintaohjeet auttavat onnettomuustilanteessa, ja autossa kuljetettava riistaonnettomuusmerkki helpottaa viranomaisten ja SRVA-henkilöiden työtä.

Varoita muuta liikennettä
Ensimmäinen tehtävä hirvieläin-, villisika- tai suurpeto-onnettomuuden jälkeen on varoittaa muuta liikennettä. Näin ehkäistään lisäonnettomuudet, jotka voivat olla seurauksiltaan jopa vakavampia kuin alkuperäinen onnettomuus. Varoita muuta liikennettä asettamalla varoituskolmio 200–300 metrin päähän onnettomuuspaikasta tien onnettomuusalttiille puolelle. Laita hätävilkut päälle ajoneuvostasi, ja siirrä se mahdollisuuksien mukaan tien reunaan tai pysäköintilevikkeelle. Huolehdi loukkaantuneista taitojesi ja kykyjesi mukaan.

Ilmoita poliisille
Suurpeto- ja riistakolarit tulee aina ilmoittaa poliisille. Ilmoitus tehdään soittamalla yleiseen hätänumeroon 112.

Anna paikkakuvaus
Kun ilmoitat onnettomuudesta poliisille, kerro onnettomuuspaikka mahdollisimman tarkasti. Lataa ennakkoon älypuhelimeesi GPS-paikannuspalvelu. Jos ilmoitusta ei tehdä suoraan onnettomuuspaikalta, kannattaa nollata auton välimatkamittari ennen poistumista. Näin tietää tarkasti, miten pitkän matkan on ajanut ennen ilmoituksen tekemistä. Kun ilmoitus tehdään, hätäkeskus ja/tai poliisi kertoo, saako onnettomuuspaikalta lähteä.

Merkitse onnettomuuspaikka
Kolaripaikka tulee merkitä heti, kun muuta liikennettä on varoitettu, loukkaantuneista huolehdittu ja onnettomuudesta ilmoitettu poliisille. Paikka merkitään mieluiten riistaonnettomuusmerkillä, joka sidotaan kolaripaikalla olevaan kaiteeseen, aurausmerkkiin, puun oksaan tai muuhun sopivaan paikkaan. Merkki pitää pystyä havaitsemaan autolla ajettaessa.

Riistaonnettomuusmerkin voi tulostaa itse. Taita merkki tarvittavalla tavalla (suomi-ruotsi/englanti-venäjä) ja rei’itä se valmiiksi. Säilytä merkkiä autossa ja varaa autoon kuminauhaa tai narua lipukkeen kiinnittämistä varten. Merkin käyttäminen nopeuttaa SRVA-henkilöiden työtä huomattavasti.

Ellei riistaonnettomuusmerkkiä ole käytettävissä, merkitään paikka jollain muulla hyvin näkyvällä esineellä, kuten muovikassilla. Merkki asetetaan kohtaan, jossa onnettomuudessa kuollut eläin on tai josta loukkaantunut eläin on kadonnut metsään. Jos eläin on kadonnut metsään, sidotaan merkki sille puolelle tietä, minne eläin katosi. Älä kuitenkaan yritä merkitä pakoreittiä ja vältä turhaa kulkemista kolaripaikalla, ettet sotke jälkiä.

Jos eläin on kuolleena tiellä, siirretään eläin mahdollisuuksien mukaan tien pientareelle.

Lataa ja tulosta riistaonnettomuusmerkki

Loukkaantunut riista
Jos riistaeläin on jäänyt loukkaantuneena kolaripaikalle, on sen lopettaminen sallittu. Tekijän täytyy kuitenkin osata lopettaa eläin oikein, jottei eläimen kärsimyksiä lisätä. Jos et itse voi lopettaa eläintä, pyydä apua tai odota kunnes SRVA-henkilöstö tai poliisi saapuu paikalle.
Jätä loukkaantunut eläin rauhaan ja pidä välimatkaa vähentääksesi eläimen stressiä. Eläin on loukkaantuneena aina arvaamaton ja voi lähteä yhtäkkiä liikkeelle. Tästä syystä suuria eläimiä ei saa koskaan lähestyä edestäpäin. Suurpetojen kohdalla täytyy aina olla varovainen, sillä eläin tuntee itsensä helposti uhatuksi tai ahdistetuksi.

Suurpeto- ja villisikakolarit
Jos ajat kolarin suurpedon tai villisian kanssa, älä nouse ulos autosta kolaripaikalla. Loukkaantunut suurpeto tai villisika on ihmiselle hengenvaarallinen. Jos autolla voi edelleen ajaa, etene parisataa metriä eteenpäin tietä pitkin ja merkitse paikka. Katso tarkka matka auton välimatkamittarista. Ilmoitusta tehdessäsi kerro poliisille, kuinka kaukana kolaripaikasta olet. Jos autolla ei voi ajaa, kytke hätävilkut ja soita poliisille numeroon 112. Ainoastaan, jos auto syttyy palamaan tai joudut veden varaan, on syytä lähteä autosta.

Yhteenveto
• Varoita muuta liikennettä
• Huolehdi loukkaantuneista
• Hälytä poliisi paikalle soittamalla hätänumeroon 112
• Anna riittävä paikkakuvaus
• Merkitse onnettomuuspaikka

Lataa ja tulosta riistaonnettomuusmerkki

Lisää tietoa, miten toimia riistaonnettomuuden sattuessa Suomen riistakeskuksen verkkosivuilla.

www.slu.se/skandulv

Suurpetotietoa Pohjoismaista

SKANDULV - Forskning om vargar i Skandinavien. SKANDULV arbetar med grundvetenskapliga och tillämpade frågeställningar kring vargens ekologi och förvaltning. De huvudsakliga frågorna berör vargens populationsdynamik, rörelsemönster, genetik och ekosystemeffekter.